9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Комитова тръгна да търси пари за заплати на пътните строители

Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството, сн. МРРБ

Регионалното министерство ще търси възможности да осигури средства за изплащане на дължимите суми към „Автомагистрали – Черно море“, като основната цел е да се осигурят средства за изплащане на заплатите на работниците. Това съобщиха от пресцентъра на министър Виолета Комитова.

От фирмата обявиха, че започват от петък блокади на магистрали заради неизплащане на близо 37 млн. лв. и то само за ремонта на магистрала „Тракия“. Те твърдят, че от края на април се опитват да получат заработените средства от държавното дружество „Автомагистрали“.

Проведени са срещи с екипа на служебния министър Виолета Комитова, като са получили обещание, че на коректните фирми ще бъде платено. До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително спиране на работа във всички звена. Предстоят съкращения на служители.

Вчера на пресконференция в МРРБ Комитова обяви, че за тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с 382 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане. Въпреки ограничения бюджет предишното ръководство на АПИ било възложило договори за ремонтни дейности за 1,5 млрд. лв., което е 4 пъти повече от заложеното в Закона за бюджета. Нещо повече – до края на април целият наличен бюджет на АПИ е бил разплатен.

Комитова отбеляза, че сключването на договори за ремонтни дейности, без да е осигурен необходимият финансов ресурс, е практика в сектора. Фирмите са работили срещу аванси, а в края на годината са получавали всичките си пари чрез постановления на Министерския съвет при условие, че има излишъци в бюджета.

Това обаче поставя в риск строителните компании, създава несигурност в бранша и условия за разпространението на лоши бюджетни практики. През 2018 г. например  АПИ разполага с бюджет от 328 млн. лв., но възлага на фирми работа за 2 млрд. лв., които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 г. залага бюджет на агенцията от 420 млн. лв. и по същата схема изплаща в края на годината 1,5 млрд. лв. За 2020 г. са заложени 339 млн. лв. бюджет за АПИ, а в края се изплащат 1,7 млрд. лв. За сегашната година са заложени 382 млн. лв., а са договорени ремонти за 1,5 млрд. лв.

Въпреки че не одобрява този подход на възлагане и разплащане, МРРБ ще направи всичко възможно да осигури необходимите средства, за да бъде платено на фирмите, които са работили по договори с АПИ и са си свършили работата, защото от създалата си ситуация са засегнати стотици строители и техните семейства. Министерството е поискало 1,5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета, но все още никой не може да даже дали тези средства ще бъдат осигурени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html