5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Поставят под съмнение готовността на машините за избори 2 в 1

Софтуерни и други проблеми притесняват специалистите по киберсигурност, а това ще затрудни доста подготовката за осъществяване на евентуални избори 2 в 1 – нови предсрочни за парламент и редовни за президент. Мнението сподели пред бТВ специалистът по сигурност Ясен Танев.

Според него трябва да има достатъчен период от време между изборите, за да се подготвят машините. По-малко от две седмици между два типа избори е трудно реализуемо, смята Танев.

„В момента имаме машини, които за да може да произвеждаме избори 2 в 1, софтуерът трябва да се създаде на базата на базовите софтуери и съответно той трябва да се зареди в машината, за да може да изпълнява и президентски, и избори за Народно събрание, като такова нещо до момента не е правено“, добави той.

Експертът обясни, че софтуерът трябва да се модифицира и да премине през тестове за сигурност. „Ако приемем, че имаме нужните пари и време, за да подготвим софтуера и той е изпитан, идва въпроса, когато машинно гласувате за два избора, то ще ви е нужно повече време, което означава, че ще се гласува по-дълго време и ще ни стигнат ли машините, които имаме до момента“, обясни Танев.

По думите му за големите секции има шанс да се стигне до лимита на машините. „Има две предизвикателства – създаването на новата версия на софтуера за времето, което ще ни отдели държавата между началото на решението, че изборите ще бъдат 2 в 1 и дали машините ще са ни достатъчни“, допълни той.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html