16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Бунт в „Да, България“ срещу Христо Иванов, в дъното е Иво Прокопиев

Недоволство зрее в средите на „Да, България“ срещу лидера на партията Христо Иванов, стана ясно в последните дни. След като партията на Слави Трифонов отказа да предложи свой кабинет за гласуване в парламента, а ГЕРБ вече декларираха, че няма да приемат мандат от президента, БСП и хората на Христо Иванов се хванаха за гушите кой да получи третия мандат за съставяне на правителство. В опит да успокои обстановката и да потърси компромисно решение, Иванов публично обяви, че би преговарял с левицата за подкрепа на кабинет на градската десница. Това предизвика гневни коментари на членове на „Да, България“ и особено на среди от коалиционния партньор в коалицията „Демократична България“ – ДСБ. Недоволните може да стигнат до там да поискат оставката на бившия правосъден министър, научи „Антени“. „Идеята БСП да подкрепи правителство на десните е абсурдна. Това противоречи на всички принципи, заради които е създадена нашата партия“, заяви пред сайта ни човек от ръководството на ДБ.

Сайтът „Труд“ дори лансира версията, че сегашният икономически министър Кирил Петков е кандидат за мястото на Иванов, предвид високия си рейтинг, одобрението в обществото и ясната позиция – против участието на ИТН, БСП, ГЕРБ и ДПС във властта. Аргументите за издигането на Петков за председател на формацията са в пъти повече спрямо тези за оставането на “Да, България” под ръководството на Иванов, подчертаха тъмносините. Петков е сред учредителите на партията през 2017 година и още тогава нееднократно заявява, че няма значение дали членовете на формацията са били активисти на други партии. Но категорично няма да приемат бивши членове на Държавна сигурност и хора, свързани с комунистическото минало.

Анализатори смятат, че интригата срещу Христо Иванов е изградена в мозъчния тръст на кръга „Капитал“, чийто продукт е Кирил Петков. Не е тайна, че именно олигархът Иво Прокопиев е основен спонсор на „Да, България“ и той използва момента, за да лансира напред своя любимец. Преди около месец Петков публично обяви, че дори и да се раздели с поста си на служебен министър, ще остане в българската политика и ще се бори за вота на обществото, за да остане във властта.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html