20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Радев на Шипка: Пета година съм с вас, да вървим напред

кадър БНТ

„Пета поредна година съм тук, заедно с вас, на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на 3 март. Има лица, които разпознавам и ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред. Благодаря ви от сърце.“ С тези думи се обърна президентът Румен Радев към събралите се на връх Шипка по повод 144 години от Шипченската епопея.

„Нямам грам съмнение, че всички ние заедно с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България. Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“, каза Радев.

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските воини, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската свобода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще“, отбеляза държавният глава.

По думите на Радев преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. Оттогава всяка година поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си, посочи той.

„Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ. Вечна памет на героите и нашите освободители. Да живее България“, каза още той.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част на върха. Той поднесе венец на Паметника на свободата и отдаде почит пред паметта на загиналите за освобождаването на България.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html