11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Посланикът на Афганистан: 10 млн. искат да напуснат страната

Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България, кадър Нова телевизия

10 милиона афганистанци ще потърсят път извън страната. Те искат да напуснат страната, младите и образованите не искат да остават там. Целта е да стигнат до Европа, Америка, Австралия. това заяви в интервю за Нова телевизия посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи. Той е пристигнал в България пред 10 месеца и не е бил в Кабул от октомври месец миналата година.

„В последните 20 години ние се борим за нашите права и особено за правата на жените. Жените вече бяха част от правителството, парламента и право на образование, а на този етап ние виждаме жестокост по отношение на жените“, категоричен бе Сайфи.

„Вчера жените се включваха в демонстрации, по-активно от мъжете и това ни дава шанс хората отстрани да не гледат на нас като на изоставащо общество“, посочи посланикът.

Той изтъкна, че талибаните в никакъв случай не са се променили. Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате се крият хора, които заплашват развития свят и света, предупреди Сайфи. Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан. Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните. Талибаните са против Америка, Европа и целият свят, посочи Сайфи и обвини президента на Афганистан Ашраф Гани, че е изоставил народа си.

Според него по-скоро България ще бъде транзитна държава. „Във вашата страна българите трудно си намират работа“, посочи Сайфи, който все пак благодари на България за готовността да приеме афганистанците. Той е сигурен, че българите ще се държат добре с мигрантите от Афганистан. „Целият свят трябва да приеме бежанците“, призова Сайфи и добави, че това, което се случва, ускорява процеса.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html