8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Гласуваме на президентски избори най-късно на 21 ноември

проф. Пламен Киров, сн. БГНЕС Архив

При положение, че парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза, заяви в интервю за БНР проф. Пламен Киров – ръководител на катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет и бивш конституционен съдия.

21 ноември е най-късната дата за провеждането на втория тур на президентските избори, уточни той.

Според експерта вероятност за избори 2 в 1 има, друг е въпросът политическите сили и президентът как калкулират дали това е в техен интерес. По думите му вероятността за такива избори става все по-голяма.

„Няма конституционен проблем, има практически проблем, но логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1“, смята проф. Киров.

След като при първите два опита за съставяне на правителство Конституцията задава 7-дневни срокове, няма причина при третия опит да се дава безсрочен мандат за формиране на правителство, обясни още конституционалистът.

Киров прогнозира, че при връчването на третия мандат получилите го „ще се бавят, колкото си искат“, тъй като ще се позоват на Решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година. Това по думите на Киров може да ни вкара в още по-дълбоки дебри на политическата криза.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html