5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Иван Костов: Парламентът е вкаран в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов

 

 

„Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации“. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.

Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са „артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи“

„Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта – като отговорност – е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов“, коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

„Ще има успех, само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ – да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето – да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет:

„Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата“.

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

„Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство“.

Иван Костов прогнозира възможност за гражданска война в Афганистан:

„Не са ясни нещата там. Дали ще има бежанска вълна от талибаните, или ще има в тази бежанска вълна и талибани, прогонени от други сили? Това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме правителство, излъчено от парламента. Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност“.

 

Т

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html