15.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Спряха всички полети от и до Кабул, паника и хаос на летището

Всички полети на летище Кабул са преустановени до по-нататъшно уведомление. Това се посочва в съобщение на Администрацията за гражданска авиация на Афганистан, цитирано от „Комсомолская правда“.

Мерките са предприети заради огромните тълпи от хора, които искат да напуснат Афганистан.

„Ужасени афганистанци продължават да се опитват да избягат от страната след превземането от талибаните, като преодоляват операцията по евакуация на летището, което доведе до трагични сцени, в които най-малко осем души са загинали, съобщава AFP News днес.

„Всички полети на международното летище Хамид Карзай са преустановени до по-нататъшно известие. Мерките се предприемат, за да се предотвратят тълпи и объркване във въздушния трафик“, се казва в изявление на агенцията, публикувано на страницата й във Фейсбук. В него е обяснено, че пътниците ще бъдат уведомени предварително за възобновяването на полетите.

В изявлението се казва също, че афганистанските авиационни власти „работят активно за осигуряване на възможно най-бързо възобновяване на вътрешни и международни полети до и от летището в Кабул“.

На 22 август също имаше съобщение за затваряне на летището в Кабул за 48 часа, докато хиляди хора се събраха пред портите на въздушното пристанище, за да напуснат Афганистан.

На летището в Кабул цари хаос от началото на миналата седмица. От тогава насам има стотици излитания и кацания на самолети и хеликоптери, превозващи чуждестранен персонал, включително дипломати. На полетите има и афганистанци, които се евакуират от страната.

Много местни хора дойдоха на летището и започнаха да щурмуват не само сградата, но и самолетите в опит да напуснат родината си след нашествието на талибаните.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html