4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Бабикян каза как „Има такъв народ“ се държали като извънземни

Арман бабикян, кадър БНТ

Буквално извънземно е било държанието на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ по време на консултациите за съставяне на правителство с техния мандат. „Така не се прави кабинет, когато нямаш пълно мнозинство, самостоятелно. Никъде по света не се прави така“, обясни пред БНТ  Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Той каза, че съставянето на кабинет е отговорност на партията победител и че разговори без „Има такъв народ“ са невъзможни. Каза, че са имали съвпадения по политики, но след това всички партии е трябвало да се съобразяват с предложения от ИТН кабинет.

По думите му от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са обявили подкрепа за правителство на малцинството, защото никой не е пожелал собствено представителство в това правителство, а от „Има такъв народ“ не са желаели други участници управлението и са направили крачка назад. „Сякаш поисквайки министерски пост, всички го смятат за част от власт, а не за част от отговорност. Тази крачка беше направена от всички други партии“, заяви Бабикян.

Той обясни, че партиите е трябвало да водят преговори по сектори и да излъчат състав. Според него всички са били достатъчно критични, а ключът за коалицията е бил в партиите на протеста и БСП. „Би трябвало някой да е разбрал, че изборите в случая не са инструментът, който ще свърши работа. Не са инструментът, който ще накара лидерите да се държат като възрастни хора, а не като малки деца. Трябва вътрешнопарламентарна дипломация, за да се стигне до изход“, смята Арман Бабикян.

По думите му всички знаят, че президентът дава мандата и че никой не се меси нарочно в работата му. Според него очевидно е нужен диалог и партиите ще трябва да се съгласяват с неща, които не искат за сметка на други. „Те са достатъчно разумни. Ако не направят тази крачка, означава, че не политическото малоумие ги е тласнало в тази посока, а други мотиви“, заяви Бабикян.

Той посочи, че на масата на преговорите ще обсъждат личности, но първо трябва да се знае кой ще бъде мандатоносителят, какъв ще е форматът на срещата, какви ще са целите на парламента и колко ще просъществува той. „Някой реши, че е много важно да се премести зимата, да се прескочи ковид кризата, да се посрещне мигрантската вълна и високите цени на енергоносителите и да се стигне до пролетта, смятайки, че нови избори през пролетта ще отпушат системата. Не съм сигурен, че това е така, но все пак е някакво временно решение на кризата“, обясни Бабикян.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html