5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

България призна Русия за държава окупатор

България се присъедини към декларация на 46 държави, която обявява Русия за държава окупатор заради анексирането през 2014 г. на Кримския полуостров заедно с град Севастопол.

Нашата страна бе представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе сред учредителите на Международна кримска платформа, чиято цел е да координира усилията на държавите, които настояват за връщане на Кримския полуостров на Украйна, съобщава в. „Сега“

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води“, каза министър Стоев.

„Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона. Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред“, каза още първият ни дипломат.

Той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията „призовава Руската федерация да изпълнява задълженията си като държава окупатор съгласно нормите на международното хуманитарно право и настоява Руската федерация незабавно да прекрати всички нарушения на човешките права и злоупотребите по отношение на жителите на Крим, като осигури пълен и безпрепятствен достъп до Крим на представителите на регионалните и международни мониторингови механизми за правата на човека“.

Осъжда се политиката на Москва за сплашване в Крим на журналисти, правозащитници и адвокати. Държавите се обявяват против „продължаващата руска милитаризация на Крим“ и затрудняването на свободното корабоплаване край неговите брегове.

Критикува се „продължаващото изменяне на демографската структура на окупирания полуостров чрез преселване на руски граждани в Крим“. Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 г. пред сесията на Общото събрание на ООН.

Руската агенция ТАСС забеляза, че датата 23 август за учредяване на Платформата съвпада с датата при сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 г. Този пакт се счита от мнозина за доказателство, че Сталин първоначално е искал да си съдейства с Хитлер в налагането на нов световен ред

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html