5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Тези навици ви правят да изглеждате по-стари

Има хора, които естествено изглеждат по-млади, както и други, чиито външен вид е по-зрял. Определени навици могат да повлияят на това и те първо оставят своя отпечатък върху лицата на хората, пише zdrave.to.

Пиете твърде много алкохол

Алкохолът има редица негативни ефекти, които се забелязват почти веднага. Причинява дехидратация на кожата, но също така и зачервяване и напукани капиляри. Поради всичко това можете да изглеждате по-възрастни, отколкото сте в действителност. Проучване от 2019 г. на повече от 2300 жени установи, че жените, които пият повече от осем напитки седмично, имат повече бръчки, подути околоочни зони и загуба на обем в централната част на лицето.

Не се хидратирате достатъчно

Ако не пиете достатъчно вода, това може да доведе до дехидратация, която може да се прояви като сухота на лицето, малки бръчки и тъмни кръгове. Според последните изследвания жените трябва да пият около 15,5 чаши течност на ден, а мъжете 11,5. Това включва вода, хранителни течности и други напитки.

Дърпате цигара от цигара

Цигареният дим съдържа стотици токсини, а пушенето стеснява кръвоносните съдове и намалява циркулацията на кислород. Всичко звучи като рецепта за преждевременно стареене и науката потвърди, че наистина е така. Проучване на 79 двойки близнаци установи, че пушачите имат по-изразени тъмни кръгове, бръчки около устните и отпусната кожа около бузите.

Слънцезащитните продукти са много важни

Ако изложите кожата си на прекалено много слънце, това може да доведе до сухота и слънчево изгаряне, което не е благоприятно за младежки вид. С течение на времето UV лъчението може да причини трайно увреждане и кожни промени. За да избегнете това, трябва да прилагате слънцезащитни продукти всеки ден, поне 30 фактор.

Нахвърляте се върху сладкото

Колагенът и еластинът са две съединения в кожата, които гарантират, че тя остава здрава и млада. Захарта подкопава всичко това. Неотдавнашно проучване показа, че когато хората консумират големи количества фруктоза и глюкоза, те се свързват с аминокиселините колаген и еластин, като по този начин увреждат и забавят естествения процес на възстановяване на кожата.

Не ви стига сънят

Докато спите, много системи в тялото се възстановяват и регенерират. Липсата на сън може да се види по лицето и според едно проучване при жени, които са спали добре, повърхностната бариера на кожата се е възстановила по-бързо, отколкото при тези, които не са спали добре.

Стресът ви мъчи твърде често

Хроничният стрес с течение на времето може да причини промени на клетъчно ниво, по-специално може да промени структурата на клетките, които съдържат генетична информация. Тези структури се наричат ​​теломери и когато се съкратят, доколкото могат, те умират. Това е буквално процес на стареене и хората с по-къси теломери (дължината на теломерите се използва като биологичен маркер за стареене – бел.ред.) имат по-голям риск от хронични заболявания.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html