-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Президентът няма да избере Кирил Петков в състава на нов служебен кабинет

 

Скандалът и конфузната ситуация с въпросите около канадското гражданство на Кирил Петков вече носи и негативи за президента Румен Радев.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков няма да бъде в нов състав на евентуално следващо служебно правителство на президента Румен Радев, съобщава „Труд“ от високопоставени източници от “Дондуков” 2. Нещо повече, малко преди скандалът с двойното гражданство на Петков да тръгне с пълна сила, станало ясно, че нещо в документите на Петков не е наред.

Никой не е допускал, че толкова ясно конституционно изискване, като това за българското гражданство, ще бъде така неглижирано от номинираните за министри, коментираха служители на президентската администрация. И намекнаха гневно, че в суматохата около съставянето на служебното правителство очевидно подписването на документи е било съвсем на коляно от бъдещите министри.

Декларацията, която Кирил Петков е подписал за гражданството си при назначаването му за служебен министър, все още не е показана никъде публично.

Въпросите, които възникнаха с двойното му гражданство, вече със сигурност са го направили нежелан в нов служебен кабинет, какъвто очевидно ще има отново, ако третият мандат за съставяне на правителство не бъде реализиран.

В началото на септември Конституционният съд ще заседава по казуса с канадското гражданство на Петков, тъй като вече има образувано конституционно дело №18/2021г. по искане на 55 народни представители от ГЕРБ за установяване на противоконституционност.

Конституционните съдии ще разгледат Указ №129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. (обн., ДВ, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Но пак от Конституционния съд ще има и официално питане до канадските власти.

На 14 август външно министерство изпрати запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на Петков. Все още от МВнР не са съобщили, дали имат отговор по скандалната тема.

Конкретно за декларацията – неистина в нея е престъпление

Това е бланка на декларацията, която служебният министър Кирил Петков е попълнил при назначаването си в служебния кабинет. Според подписа, който е положил, това би трябвало да означава, че още на 12 май 2021 година не е бил канадски гражданин.

При назначаването си за служебен министър на икономиката Кирил Петков вероятно е подвел екипа на президента Румен Радев с точно тази попълнена декларация. С въпросния документ лицето, което се подписва, декларира, че отговаря на изискванията на Конституцията да бъде член от състава на правителството.

Съдържанието на декларацията е много кратко, но конкретно. Посочени са чл. 110 и чл. 65 от основния закон на България. Според чл. 110 “членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители”.

В чл. 65 от Конституцията също се акцентира на българското гражданство: “за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”.

В Наказателния кодекс от чл. 313 и следващи, попълването на декларация с неистинно съдържание е престъпление. А който затаи истина в писмена декларация по силата на Конституцията, която се дава пред орган на властта и с нея се удостоверява истинността на дадени обстоятелства, нарушава съставите на НК.

Въпросната декларация се явява официален документ.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html