11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Физиците Гамов и Хойл: Големият взрив или Вселена без начало и край

 

 

Космическият микровълнов фон, видян на тази карта за цялото небе на 2013 г. от спътника Планк, е най-старата светлина във Вселената. Откриването му през 1964 г. бележи повратна точка в широкото приемане на теорията за Големия взрив. 

©ESA и Planck

 

Големият взрив не винаги e бил сигурен залог откъде е започнало всичко. Абсолютно всичко! Самото начало. В продължение на няколко десетилетия през 20-ти век изследователите се борят с тълкуването на космическия произход или дори изобщо с концепцията за начало.

В авангарда на този дебат застават физиците Джордж Гамов и Фред Хойл. Единият се застъпва за разширяващата се Вселена, която изниква от горещо, плътно състояние; другият за Космос, който е вечен и непроменлив. И двамата са пионери в съвременната космология и поставят основите на нашето разбиране за това откъде идват атомите, с които се занимава науката за масата.

В „Проблясъци на творението“ физикът Пол Халперн разказва преплетените истории на Гамов и Хойл.

Книгата щателно проучва историята за Големия взрив като идея: от теоретични прогнози през 20-те години на миналия век до откриването на нейното микровълново осветление през 1964г. и след това до констатацията в края на 90-те години, че разширяването на Вселената се ускорява.

Въпреки че развитието на космологията е дело на много повече от двама учени, Халперн трудно може да избере два по-добри талисмана.

Джордж Гамов е любител на каламбурите и шегите и има остро усещане как да обяснява науката с чар и неочаквани сравнения. Яростно упоритият Фред Хойл има по-мрачно и по-циничен остроумие. Неговата артистична страна се проявява в научнофантастични романи и дори либретото на опера.

И двамата написват научно-популярни книги – поредицата „Г-н Томпкинс“ на Гамов, която изследва съвременната физика чрез мечтите на титулярния герой, е крайъгълен камък в жанра. Тя се излъчва в ефир, за да стигне най-авангардното  научно мислене в домовете на хората.

„Гамов и Хойл са приключенски самотници, които се интересуват много повече за космическите мистерии, отколкото за социалните проблеми. Всеки по свой начин е бил откривател, бунтовник и майстор на научната комуникация“, пише Халперн.

Големият взрив сега е проникнал в съвременния дух, но не винаги е било така. Идеята може да бъде проследена до Жорж Лематър, физик и свещеник, който предлага през 1927г.идеята, че Вселената се разширява. Няколко години по-късно той изказва предположението, че може би цялата материя на Космоса е била събрана в една единствена точка – „първичния атом“, както го нарича.

През 40-те години на миналия век Гамов се придържа към идеята, като начин да обясни как са възникнали всички атомни елементи, изковани в „огнената топка“, която изпълва Космоса в най-ранните му моменти. Хойл се отказа от идеята „момент на създаване“, убеден, че Вселената винаги е съществувала – и винаги ще съществува – в почти същото състояние, в което я намираме днес. Той дори въвежда термина „Голям взрив“ и по време на радиопредаване на ВВС през 1949 г.

Хойл твърди, че всички елементи са изковани в звездите.Що се отнася до елементите, и двамата са прави. „Единият написа началото на историята на създаването на елементите, а другият написа края. Сега знаем, че водородните и хелиевите ядра са се появили в огромно изобилие през първите няколко минути след Големия взрив. Звездите са се погрижили за останалото.

Халперн се отнася към Гамов и Хойл с благоговение и състрадание. Пресъздадените сцени дават представа за отношението към науката и живота. Научаваме как Гамов е предизвикал физика Нилс Бор в дебат, за да обясни  защо примерно филмовите герои винаги изтеглят пистолетите си по-бързо от злодеите – тест, който включва организиране на игрова атака с играчки пистолети. Седим с Хойл и колегите им, докато обсъждат филма на ужасите „Мъртва нощ“, чийто сюжет вдъхновява идеите им за вечна Вселена.

В средата на 20-ти век двамата астрономи се появяват като говорители на дуелните идеи за произхода на Космоса. Джордж Гамов (вляво) е страстен защитник на теорията за Големия взрив, твърдейки, че Вселената е еволюирала от горещо, плътно състояние. Фред Хойл (вдясно) подкрепя конкурентния „модел на стабилно състояние“, настоявайки, че Вселената е вечна и неизменна.

И Халпърн не се отклонява от по-мрачните моменти, приканвайки читателите да познаят тези учени и с всички недостатъци на човешките същества. Отношението на Гамов към дявола според неговите колеги е било плод на прекомерното му пиене.

През десетилетията Хойл развива доста необичайни идеи, като например идеята, че епидемиите идват от космоса и че е била подправена вкаменелост от динозавър, за да се докаже еволюционна връзка с птиците.

Заснемането на историята за теорията за Големия взрив не е лесна задача, но Халпърн се справя. Но за всеки, който се интересува от това как е пораснала идеята за Големия взрив или как се променя всяка научна парадигма, тази книга за проблясъците на творението са истинско удоволствие и достойна почит към двама големи учени и детективи на мистериите на Космоса.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html