9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Христо Иванов: Питам се за идеята на третия мандат, всички знаят позицията ни

 

Решението дали ще се включим в преговори и разговор за третия мандат ще бъде взето от колективните ни органи. Това каза председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третият мандат за съставяне на правителство на БСП.

Той отговори на въпрос дали е изненадан, че третият мандат отива при социалистите. „Питам се, при ясните ограничения на „Демократична България“, каква е идеята. Положението е такова, каквото е. Всички знаят каква е нашата позиция и именно затова искам да припомня, че „Демократична България“ последователно настояваше да се търси някаква формула преди вземането на това решение. Това така или иначе не се случи. Ние сме демократична формация. Окончателното решение по предложението за премиер, за правителство ще бъде взето от нашите партийни органи, дотогава ще изчакаме“, заяви още Христо Иванов.

На въпрос дали „Демократична България“ ще предложи състав на кабинет с третия мандат, Христо Иванов отговори: „Аз ви казвам, че ще взимаме решение дали изобщо да влезем в разговори, вие ме питате дали ще предлагаме кандидати“.

Христо Иванов отговори и дали ако предложенията за състав на Министерски съвет са надпартийни, от формацията биха подкрепили такъв мандат. „Много е ясна нашата позиция по отношение на червената ни линия. Тя не е новина за никого. Аз продължавам да се питам, когато някой е взимал решения именно така да се структурират нещата, без предварителни преговори между партиите, как са си представяли хода от тук нататък“, заяви още Христо Иванов.

На въпрос дали съзира недалновидност от страна на президента за третия мандат, Христо Иванов отговори: „Не, не – просто питам. Просто въпрос задавам“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html