4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Президентът връчи третия мандат на БСП, започват трудни разговори

Президентът Румен Радев изпълни ритуала по връчването на третия мандат на избраната от него политическа сила БСП. Той се аргументира за решението си:

„Избрах да връча третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Причините са много. На първо място БСП изповядва ценностите свобода, солидарност, справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. И най-важните причини са хилядите почтени социалисти, които познавам. Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, отчетен политически профил и безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство. Разбирането на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас.“

С тези думи президентът Радев връчи третия кризисен мандат на БСП и пожела успех на председателката на партията Корнелия Нинова.

„Левицата получава последната възможност 46-ия парламент да излъчи правителство. Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще направим всичко възможно да излъчим кабинет, който да гарантира в следващите месеци стабилност за България. Знаем, че сме изправени пред предизвикателства като народ. Ще опитаме всичко“, каза Нинова.

Това е последната възможност 46-ото Народно събрание да състави редовно правителство. В следващите дни председателката на левицата ще се опита да проведе срещи с протестните партии, с които заедно да съставят кабинет, обясни вчера Нинова. За момента обаче „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са категорични, че няма да подкрепят правителство с третия мандат.

 

Снимка: Велислав Николов

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html