3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Дания премахна всички ограничения срещу ковид

Мечтата на всички – животът да се върне в нормални измерения и коронавирусната инфекция да престане да бъде плашило, е на път да се сбъдне в Дания. От 10 септември датското правителство спира да категоризира COVID-19 като критично за обществото заболяване. Според прессъобщение на Министерството на здравеопазването това се дължи на големия брой ваксинирани и на силния контрол върху епидемията. Това е първото по рода си подобно съобщение сред европейските страни.

Категоризацията на COVID-19 като критична за обществото болест прави възможно въвеждането на редица от специалните мерки за справяне с епидемията като например носенето на маска или въвеждането за ваксинационен паспорт. С премахването на тази категоризация ще отпаднат и последните ограничения от Споразумението за облекчаване на рестриктивните мерки в страната от 21 юни 2021 г. Те са свързани по-конкретно с изискването за представяне на сертификат за премината ваксинация или тест при посещение на големи събития, ресторанти и нощни заведения на закрито, съобщава ситуационният център на нашето външно министерство. От датското правителство коментират, че няма да се поколебаят отново да въведат противоепидемични мерки при влошаване на ситуацията.

Дания не стигна дотук без усилия, както ни се иска. Това е третата по ниво на имунизация страна в ЕС – 71% от населението има завършен курс на ваксинация. Малта е начело в Европа с 80% ваксинирано население, а Португалия е втора със 73%. Доскорошният лидер в тази кампания Великобритания малко изостава от тези държави с 62% напълно ваксинирано население.

България продължава да заема последно място по ваксинация в Европа – нивата на ваксинация у нас приличат на тези в държави от третия свят, които нямат достъп до ваксини. У нас пълнолетните граждани с пълна имунизация са едва 19.8% по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Заради липсата на интерес страната ни продава и подарява ваксини на трети страни. Огромното неваксинирано мнозинство обаче не ни пречи да се отнасяме с пълно пренебрежение към мерките. Властите напоследък непрекъснато повтарят, че усилват контрола, но и тази сутрин проверка на „Сега“ в столичното метро установи, че полицаи и хора без маски мирно си правят компания по станциите – нито служителите на реда приканват хората да спазват мерките, нито пък хората се трогват от присъствието на контролни фактори.

Резултатите от малкия дял ваксинации и големия дял неспазващи мерките се вижда вече в статистиката – докато в повечето европейски страни смъртността сред заразените с COVID-19 е сведена почти до нула, у нас тя е 31.65 на 1 млн. и по този показател сме на незавидното второ място в ЕС. При нищожното ниво на ваксинация сред населението единственият път към овладяване на новата вълна са противоепидемичните мерки, но тяхното налагане изглежда невъзможно. Така у нас хоспитализациите се увеличават – според едно ново изследване на делта варианта, той удвоява риска от тежко протичане на заболяването. Това създава особено тежки перспективи пред страни с голям дял неваксинирани жители, предупреждават учените.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html