4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Днес стартира „Аполония“ 2021

Снимка: Празници на изкуствата Аполония/Apollonia Festival of Arts

Празниците на изкуствата „Аполония“ ще бъдат организирани изцяло навън – от днес – 30 август до 6 септември с над 50 събития.

Програмата е разнообразна – с много литература, много музика и малко театър.

Един от големите акценти е българското кино, което ще бъде представено с десет заглавия. Сред тях са „Като за последно“, „Блаженият“, „Сцени от живота на една актриса“, „Петя на моята Петя“, „Уроци по немски“, „Февруари“, „Голата истина за група Жигули“.
„Аполония“ ще почете няколко годишнини.
В откриващата вечер е концертът по случай 60-годишнината на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Лия Петрова. Със специални събития ще бъдат отбелязани 100-годишнината на Националната музикална академия, 100 години от рождението на Астор Пиацола и 30 години от смъртта на Фреди Меркюри, съобщава БТА.

„В памет на Димо Стоянов“ е наречен концертът на 2 септември. На 4 септември „Спомен за Камен Чанев“ ще бъде в памет на именития ни тенор и с участието на Иван Момиров, Кирил Манолов и Юлиян Константинов.
Свои изяви на фестивала тази година ще имат някои от най-популярните изпълнители в България, сред които Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, „Фондацията“ и Поли Генова.
Майсторски класове на „Аполония“ ще имат Александрина Пендачанска, Васил Петров и Георги Господинов, който на 5 септември представя и новата си книга „В пукнатините на канона.
Диригентът Найден Тодоров влиза в амплоа на разказвач. Премиерата на сборника „Полъх от ангели“ е на 2 септември.

Лечебната сила на изкуството е във фокуса на новия „ЛИК“. Изданието на националната информационна агенция на България ще бъде представено на 4 септември. За страховете, промените, успехите и бъдещите посоки на творчество разказват проф. Алберт Бенбасат, Бойка Велкова, Бойко Ламбовски, Боряна Пандова, Весела Ножарова, Вики Алмазиду, Геновева Димитрова, Георги Господинов, доц.Георги Петков, Елина Кешишева, Захари Карабашлиев, Иван Минчев, Игор Марковски, Ицко Финци, Калин Серапионов, Красимир Терзиев, Лиза Боева, Мила Искренова, Надежда Павлова, Недко Солаков, Нейко Генчев, Никола Михов, Петър Георгиев – Рей, Стоян Ненов, Стоян Радев, Румяна Благоева, Теодосий Спасов, Чавдар Гюзелев, Явор Гърдев и др.
За любителите на театъра фестивалът ще предложи моноспектакъла на Николай Урумов – „Мъжка задушница“ на Русенския театър, „Караконджул“ на Валери Йорданов от Народния театър и „Всичко на масата“ на „Сфумато“ и Васил Дуев.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html