Това обяви министър-председателят в интервю за „Нова телевизия“, след като бе попитан за евентуална нова партия на Петков и Василев, за каквато се говори от няколко дни.

„Разбира се, да, бих гласувал за хора като тях. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим.“, беше отговорът му.

На въпрос дали самият той би се включил в подобна партия, Янев заяви: „Бих се включил във всеки един проект, който работи за България“.

Попитан дали такава партия няма да се припише като „проект на Румен Радев“, служебният премиер каза, че трябва да се оставят всички „етикети“ кое на кого принадлежи.

„У нас много говорим за персонализацията. Партиите не принадлежат на един човек. В случая говорим обаче за един предполагаем политически процес“, каза той.

На въпрос дали евентуална нова партия с лидери Петков и Василев може да се включи още на следващите парламентарни избори, Янев каза, че „всичко е възможно, вероятно е възможно“. Служебните министри на икономиката и финансите още не са коментирали темата.

В понеделник социологът Андрей Райчев заговори за евентуален нов проект около двамата министри в интервю за БНР. Той каза, че или ще има нова партия след 15 септември, или Петков и Василев ще се присъединят към „естественото си място“ – „Демократична България“.

Социологът отбеляза, че Фейсбук групата „Кирил Петков за Министър-Председател на Република България“ има над 96 хиляди последователи. „Тук имаме вълна на одобрение сред избирателите, каквато от десетилетия не съм виждал. Инициативният им комитет във Фейсбук е 90 хиляди души – това е 3/100 от електората. Те вече почти прескачат бариерата за влизане в парламента“, отчете той.

Междувременно съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви пред БНТ, че ако Петков и Василев имат желание да участват в „реалната политика чрез своите действия“, коалицията е готова за партньорство с тях.

Стефан Янев говори и за здравната криза, като заяви, че новите мерки, предложени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, могат да бъдат приети до няколко дни, но решението е изцяло в ръцете на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Според Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят при 50% капацитет, но единствено ако са ваксинирани 100 процента от персонала и клиентите. Освен това той иска да се забранят масовите мероприятия на закрито – нещо, което премиерът загатна, че ще бъде прието от МЗ.

„Вероятно не всички ще бъдат доволни – балансът е между протеста срещу мерките и между тези, които искат предсказуемост на управлението на здравната криза. Решение ще бъде взето днес или утре. То се обсъжда. Целта на подобен тип решение е максимално да не се пречи на бизнеса“, каза Янев.

Според него не е възможно зад всеки българин „да стои друг и да го контролира дали спазва мерките“. „Въпросът е в личната дисциплина. Първите мерки ще са именно ограничаване на било то частни или обществени събития, където се събират много хора на едно място“.

Янев повтори тезата си, че не се предвижда задължителна ваксинация на хора с определени професии, каквито са случаите в Гърция и Франция например. „Ние нямаме такова намерение, не предвиждаме такива мерки. Не е необходимо и не се обмисля такъв тип решение. Ваксината все пак е единственият разумен довод на медицината и науката, който казва, че дори да не те предпази от бъдещо заразяване, е сигурно, че то ще премине много леко“, каза премиерът.

Той добави, че в плана на служебния кабинет за актуализация на бюджета са предвидени пари за медиците, за допълнителни консумативи за болниците и за бизнеса. Не се ангажира обаче с конкретен отговор дали те ще бъдат факт, тъй като „зависи от депутатите“ в какъв вид ще приемат актуализацията. Тя вече е в парламента и мина на първо четене.

На въпрос дали е готов отново да бъде служебен премиер до следващи избори, Янев каза: „Това ще бъде решение на президента, но да – ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Защото организацията на изборите, макар да изглежда рутинно действие, не е лек процес. Тя трябва да започне по-рано. Всичко зависи обаче дали парламентът ще излъчи правителство“.

Янев отказа да даде мнение за евентуални избори 2 в 1. „За нас не е въпросът как е по-добре, ще се справим във всеки случай. Ако са 2 в 1, вероятно ще има необходимост от закупуване на нови машини, вероятно ще има пренастройване на машините и проблеми за ЦИК“, отбеляза служебният премиер.