12.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Рашков: Множество афганистанци се насочват насам, в Турция има 3,4 млн. сирийци

 

„Подложени сме на натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски“. Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си за мигрантския натиск.
„Често говорим по темата за мигрантския натиск. Ежеседмично сме тук, за да ви информираме за състоянието на тези въпроси, тези процеси, тяхното развитие и какви действия предприемат компетентните държавни органи.
Има ли или няма повишаване на мигрантския натиск. Известно е, че в Турция има около 3,4 млн. души сирийци. Както подчертах и миналата седмица, в резултат на политическите процеси в Афганистан множество афганистански граждани се насочват в посока Турция“, каза той.

По думите му ние сме подложени на натиск не само от страна на афганистански граждани, които бягат от режима там, но и от сирийски граждани, които преминават през територията на нашата страна.

„Това показва ежедневието в нашата страна. В смисъл, че да, вярно е, завишен е броят на афганистанските граждани, които минават границата. Минават също така и сирийски граждани.

Естествено, известно е, че сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава“, каза още Бойко Рашков. Той подчерта, че Главна дирекция „Гранична полиция“ е впрегнала потенциала си, за да отстоява интересите на националната сигурност на България.

„Ако се повиши натискът до степен, тази служба да не може да се справи с тази задача, планираме да се включат и сили на Министерство на отбраната. Напоследък долавям изказвания, които са в разрез с тази наша позиция, която ние не крием и която е във възможност да се реализира“, заяви още Бойко Рашков.

Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията, когато няма други възможности за ограничаване на мигрантския натиск.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html