12.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

СБХ открива новия изложбен сезон днес

Снимка: Фестивал на съвременната българска керамика

С Фестивала на съвременната българска керамика се открива новият изложбен сезон в галериите на СБХ днес. В тазгодишното му издание продължава започналата миналата година тенденция към развитието на фестивала като международен – заедно с българските художници керамици в изложбата участват автори от Румъния, Италия и Белгия, уточняват организаторите.

Във фестивалната изложба – 1-17 септември, специално представяне имат художниците Георги Бакърджиев (1899-1972) и Момчил Цветков (1961). Бакърджиев е една от знаковите фигури в българската керамика, работил във Франция през 20-те и 30-те години на 20-и век, и в България от края на 30-те години. Момчил Цветков е представител на по-младите поколения керамици, изявяващ се от края на 70-те години насам.

Фестивалът се провежда с прекъсване от 2010 г. под името Фестивал на съвременната керамика на мястото на продължилата повече от половин век годишна керамична изложба, посветена на свети Спиридон. От 2018 г. се преименува на Фестивал на съвременната българска керамика, запазвайки съвременните посоки на развитието си.

Георги Бакърджиев в роден е на 30 август 1899 г. в Карлово. През 1919 г. заминава за Франция да учи художествено стъкларство и керамика в Техническото училище в Париж. Там посещава декоративното ателие на големия френски стъклар и керамик Жан Люс. Работи и във френската фирма „Преста“. Две години учи декоративна скулптура във вечерните курсове на проф. Влерик. От 1923 до 1940 г. се установява в Севър, югозападно предградие на френската столица, и прави свое ателие. През парижкия си творчески период работи предимно със стъкло и порцелан, усвоява и работата с каменина. От 1927 до 1937 г. е член на Дружеството на парижките декоратори. В този период Бакърджиев работи предимно стъкло и порцелан. Негови творби получават най-високи оценки и му носят големи международни награди (Гран при, 1930 г., Лиеж). Излага творбите си в парижките салони на декораторите в Гран пале и Тюйлери, на Световното изложение в Лиеж и др.
Завръща се в България през 1940 г. Установява се в София и прави ателие на ул. „Орландовска“. Започва работа по възстановяването на сивата тракийска керамика и на стилизиране на формите в грънчарството, и изучава народните приложни изкуства и претворява традициите им.

Момчил Цветков завършва керамика в художествената академия. В периода 1983-1990 г. създава множество произведения в областта на монументалните изкуства. Реализира проекти в областта на интериора. През 2001 г. се отдава на работата с метал и дава живот на две металопластики в клиниката „Св. Екатерина“, в София. През 2003 г. създава паметник на войводата Георги Кондолов в град Царево. Негови са двете релефни композиции „Монетите по българските земи“, които оформят централния вход на Министерството на финансите. През 2013 г. печели първа награда в национален конкурс за изграждане на паметник, посветен на спасяването на евреите в България по време на Втората световна война.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html