12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

„Има такъв народ“ готви погром срещу медиите

Всичко в държавата е наред, всичко е цветя и рози, та най-голямата парламентарна група, тази на ИТН, се захвана с медиите.

Слави и неговите хора искат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Всъщност, идеята на сценаристите на Слави, ако се приеме, ще нанесе истински погром върху медиите и малкото свобода на слово, което има в България. Предложението на ИТН е главният редактор на всяка медия да носи отговорност за дописките в нея и това трябва да бъде записано в отделно каре. „Когато от печатно издание бъде пусната информация, която е от неизвестен автор или от автор с псевдоним, който редакцията не може да установи, отговорността за публикацията носи главният редактор, а не само собственикът на медията, който много често се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи редакционна политика, ще е в правото си да прецени дали да пусне подобна информация и да поеме този риск, защото той носи отговорност, или да я понесе тази отговорност“, обясни Тошко Йорданов. И допълни, че това означава „голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си, с автор Пешо, Гошо, който е известен и с прякор или псевдоним“.

Друга налудничава идея на шоуто е медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% на годишния им оборот. „Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните частни телевизии огромен пакет от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта. И затова дълги години наблюдаваме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото наистина бюджетите и заплатите им зависеха от това“, обясни Тошко Йорданов. В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и продукцията си, а не да зависят от държавата, допълни той.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html