8.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Тошко Йорданов се кара на Ива Митева: Ако ви се прибира – прибирайте се!

„Позволявате си в рамките на една минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го, след това имаше мнозинство и вие си позволявате да казвате кое и кога да приемаме. Ако ви се прибира, прибирайте се. Същото се отнася и за БСП – ако ви е страх от закона за НСО, излезте и гласувайте. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме само рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?“ Така зам.-шефът на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се обърна към председателката на парламента Ива Митева.

До скандала в зала се стигна, след като Йорданов поиска още днес да се гледат промените, предложени от партията в Закона за НСО, с които да се премахне охраната от службата на главния прокурор. Според програмата, те са насочени като първа точка утре. Първото гласуване на предложението обаче претърпя провал, защото едва 113 гласуваха за него, а Митева обяви, че кворум няма. След това тя поиска проверка на депутатите в зала, която показа, че вътре са 140 души. При повторното гласуване обаче кворум отново нямаше. Затова Митева реши, че точката не може да се гледа днес. Това провокира и изказването на Йорданов.

„При първото гласуване реално нямахме кворум, тоест то не се е състояло. Ако приемем вашата теза, че няма кворум и на таблото се изписваха 113, то гласуване няма. На проверката се установи, че сме 140 човека в зала, а колеги в средата на залата, сметнаха, че не трябва да гласуват. Затова предлагам да се прегласува“, скочи и Мария Капон от ИБГНИ.

„Ще излезем съвсем извън рамките на правилника, ако за трети път прегласуваме. Факт е, че на първото гласуване нямаше кворум, но то е проведено, затова имаше прегласуване. Да оставим дневния ред така, както е в програмата и сега да довършим изслушването на членовете на Министерския съвет (б.р. – в момента тече блиц-контрол към премиера Стефан Янев, социалният министър Гълъб Донев и вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов)“, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Няма да го предложа за прегласуване, защото имаше две гласувания. Няма основание за прегласуване. Конституционния текст казва, че парламентът открива заседанието си при 121 души кворум и логиката на съда е, че ако има проверка непосредствено преди гласуване, се приема, че в залата е имало 121 души и са присъствали, но не са участвали в гласуването. Ние направихме точно това. Така че, ако следвам практиката на конституционния съд, заседанието трябва да продължи“, каза Митева.

„Последните 3 месеца, когато председателствахте, рязко се променя парламентарната практика по отношение на вашето тълкуване. Правилникът беше променян два пъти, защото по различен начин тълкувате правилника. В онази нощ, когато правехте промени в изборния кодекс, никой от колегите не искаше да заеме мястото ви заради гласуване, прегласуване. Надявам се, че като разпуснем парламента, най-накрая ще има време председателят на парламента най-накрая да се запознае с правилника за работа. Абсолютно несериозно е всяка седмица, според това как искате да се провеждат заседанията, да тълкувате правилника, както желаете. Безсмислено е днес да се разглежда този закон“, каза Атанасова.

„Бих се съгласила с вас, ако нямаше проверка на кворума, но когато имахме непосредствено преди гласуване, вече се установява колко от присъстващите са гласували“, отвърна Митева.

„Когато сте взели решение, вземате го и продължавате нататък с отговорност за думите си. Не мислете, че хората, които ни гледат, не разбират какво става. Приемането на закон на първо четене, не значи, че ще се приеме на второ четене. Трябва да приемем поне един закон докрай, а не десетки на първо четене“, каза Крум Зарков от БСП.

„Не мога да се съглася с второто ви тълкуване. То не беше вярно, но в момента, в който Тошко Йорданов обяви обратно тълкуване, вие решихте да се подведете по неговото мнение. В първия ден направихте декларация, че трябва да се върне парламентаризма, но това, което се случи много ми заприлича, когато излизаше г-н Цветан Цветанов и тогава председателят на парламента обръщаше мнението си на 180 или на 360 градуса. Не може когато г-н Тошко-Цветанов излиза и да обръщате мнението си“, каза пък Хамид Хамид от ДПС.

„Никога не съм си сменял мнението, когато е излизал Цветан Цветанов. Имайте уважение, има блиц-контрол, след това има комисии. Какво ще се промени, ако го приемете днес, а не утре“, каза ексшефът на парламента и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

„А вие защо не се регистрирахте за гласуване?“, попита Митева, но Главчев вече беше слязъл от трибуната. От редиците на ГЕРБ обаче подвикна: „Имаме право“. „Когато г-н Главчев спря да променя мнението си заради г-н Цветанов, дойде Борисов и го смени“, коментира Арман Бабикян от ИБГНИ.

„Много от вас са превърнали депутатството си в начин на работа и сте забравили как да работите. Ако работехте за някой частник по този начин, ще ви уволнят с 200“, скастри ги Пламен Абровски от ИТН.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html