11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

„Дни на японската култура“ в 4 големи града

Снимка: Дни на японската култура

В София, Пловдив, Варна и Бургас ще има десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на Япония, в идните три месеца като част от „Дни на японската култура в България“, съобщават организаторите.
Програмата е подготвена от посолството на Япония и клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, ще се проведе за 32-ри път.
Специфичното изкуство за подреждане на цветя – икебана, традиционното облекло – кимоно, техниката за изработка на изящни картини от рязана хартия – кири-е, кратката форма на поезия – хайку, и още много вдъхновяващи традиции, хобита и занаяти могат да бъдат видени или докоснати в различните мероприятия тази есен.
В Пловдив, до 4-и септември, продължава изложбата „Кимоното – елегантност, история и усещане за вечност!“ в културния център-музей „Тракарт“. Програмата включва и директна връзка с Япония – разговор на живо с майстора на икебана Хидеко Накатани, както и представяне на японски песни от доктор по музикознание и музикално изкуство Нели Койчева.
На 6 септември започва седмият „София Екиден маратон“. Мястото на старта е пространството пред Националния стадион „Васил Левски“. Първият подобен маратон в Япония е отпреди 104 години между старата японска столица Киото и новата Токио.
Експозиция на икебана може да се види от 8 до 11 септември в софийската галерия „Сердика“. Изложбата ще популяризира японското изкуство икебана чрез модерни и традиционни техники и тенденции, като ще даде възможност на публиката да присъства на демонстрациите по икебана и да се докосне до японския начин на аранжиране на цветя.
Варна ще бъде домакин на изложбите „Мрежи от независими пространства: Токио“ – от 11 до 25 септември в Морската градина, и „Атмосферата на Токио“ – от 16 до 30 септември в The Bookstore“. Макар да имат различни концепции, и двата проекта показват модерното лице на съвременен Токио.
В София, на 22 септемви ще бъде открита изложбата „Скрити послания – съвременно японско изкуство“, в Триъгълната кула на регионалния исторически музей на София, която ще продължи до 20 октомври. Концерт с японски и български песни на Детския хор на БНР ще има на 23 септември в Софийския университет.
В Бургас, между 23 и 26 септември, в Приморския парк, ще има „Панорама на японското кино“ с прожекции на четири филма. Същите филми могат да се гледат и в Дом на киното в София от 7 до 10 октомври.
Изложба на икебана ще има и в Столичната библиотека, от 24 до 28 септември, както и Ден на отворените врати в катедрата по японистика към Софийския университет – на 26 септември. В рамките на второто събитие ще бъде представена лекция на тема „Японските замъци и крепости“ от проф. Сенда Йошихиро от Университета в Нара.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html