13.9 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Хванаха топ служител на ДФ „Земеделие“ с белязани пари

сн. илюстративна

Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“.

След проведена на 2 септември специализирана полицейска операция на бензиностанция в София е задържан 36-годишен главен експерт софийското поделение на Фонда. Закопчан е непосредствено след получаване на белязани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства парични средства в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Окръжна прокуратура-Пловдив му е повдигнала обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27.02.2021 г. до 02.09.2021 г., в гр. Пловдив и в гр. София, при условията на продължавано престъпление, двукратно е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево, обл. Пловдив, дар, който не му се следва – пари, възлизащи на обща сума от 10 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при ДФ „Земеделие“, във връзка със службата им – престъпление по чл.304б, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Работата по случая е започнала в края на месец юли 2021 г., във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от обл. Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са множество процесуално-следствени действия – личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Понастоящем обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

Активното разследване по делото продължава.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html