12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

БСП не се трогва от холивудската усмивка на Кирил Петков

Атанас Зафиров, БСП, сн. НоваНюз

„Холивудската усмивка не е гаранция за успех“, заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването „Офанзива“ по НоваНюз. Зафиров отговори на въпрос дали широко спряганите в последните седмици министри Кирил Петков и Асен Василев са „отличниците на служебния кабинет“.

Социалистът коментира, че думите на служебния министър-председател Стефан Янев за него са били смущаващи, защото би трябвало да е равно отдалечен от всички партии и безпристрастен. „Холивудската усмивка не е гаранция за успех, нека да приключи този служебен кабинет, за да дадем нашата оценка“, коментира още Зафиров.

По думите му когато се говори за нови лица в политиката, трябва да се подхожда по-внимателно: „Например г-н Петков е един от създателите на „Да, България“. Тук говорим за хора с биография и с политически заявени позиции.“

На въпрос може ли да бъде заплаха за БСП нов политически проект, какъвто усилено се прогнозира за Петков и Василев, Атанас Зафиров отговори: „Ние сме на 130 години, едва ли трябва да се притесняваме. Партиите с идеология остават, новите проекти отминават.“

Иначе от БСП не са разочаровани от стеклите се преговори по третия мандат за съставяне на правителство. Според Зафиров разочаровани трябва да бъдат българските граждани, които очакваха по-различно поведение и в крайна сметка да се състави редовно правителство и работещ парламент, който да посрещне задаващите се кризи пред България.

Той бе категоричен, че е било възможно да се създаде мнозинство в това Народно събрание. „Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната. Няма логическо обяснение защо отхвърлиха подадената от нас ръка. Можеше да се създаде кабинет с ясни цели и приоритети“, смята Зафиров. Депутатът предупреди, че стои рискът от връщането на ГЕРБ във властта.

Зафиров уточни също, че по време на преговорите в рамките на третия мандат не се е стигнало до конкретни разговори по отношение на предложение за министър-председател. По думите му това е щяло да се случи, ако разговорите се бяха увенчали с успех.

„Искахме да постигнем съгласие по политики. Да демонстрираме ясно желание за формиране на такова мнозинство, да актуализираме бюджета. И едва тогава да излезем с лица, които биха могли да бъдат носители на тази промяна“, обясни Зафиров.

По мнението му е нормална практика  мандатоносителят да направи всичко възможно да състави кабинет с връчен трети мандат. „Когато има необходимост да се състави кабинет, който трябва да спасява страната, всеки да прави някакви компромиси“, каза той.

По отношение на предстоящия парламентарен вот, Зафиров смята, че безспорно три поредни седмици на гласуване, при евентуален балотаж на президентските избори, крие много рискове – ниска избирателна активност, риск за здравето на хората заради ковид кризата, във финансов аспект – в условия на икономическа криза харчим „грешни пари“. Има и частични местни избори на някои места през октомври, така че на някои хора може да им се наложи да отидат 5 пъти до урните.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html