8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Асен Василев обеща да се обади като прави партия

Асен Василев, сн. БГНЕС Архив

Ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Така многозначително служебният министър на финансите Асен Василев отхвърли коментарите, че заедно със съмишленика си и икономически министър Кирил Петков ще създават нова партия.

„Докато съм министър на финансите, няма да участвам в политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси“, заяви Асен Василев в интервю за БНР.

Той коментира предстоящата актуализация на бюджета, като уточни, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително над бюджетната рамка, която е представена на парламента. „Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия“, обясни служебният министър.

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева той посочи, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета: „Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита“.

Социалната добавка „бедност“ остава, уточни министър Василев и каза, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

„Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има“, предупреди Асен Василев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html