8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Вигенин: Президентът да не подкрепя една или друга партия

Кристиан Вигенин

Социалистите не се притесняват от нов политически проект на служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, и няма да тръгнат да се борят с вятърни мелници. По-притеснително ще бъде, ако такива совалки се правят през президентството, обяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП за България“ Кристиан Вигенин.

„Чувал съм такива слухове, не знам доколко тази информация може да бъде потвърдена… Но ако такива опити се правят – не само да бъде създаден нов проект, но да бъдат откъсвани  и наши структури под някаква форма, това ще срещне отпор. За мен би било твърде нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект. Не виждам причини БСП да се притеснява от това“, подчерта Вигенин.

Според него притеснително би било, ако се окаже, че такива совалки се правят през институция, която няма роля в подобни политически процеси. Президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия, затова да му се задават въпроси дали подкрепя една такава партия, ще получат един и същи отговор, обясни социалистът.

„Мисля, че се създадоха известни колебания след недотам премисления отговор на премиера Стефан Янев, защото, когато служебни министри и премиер, назначени от президента, изразяват симпатия или намерения да създадат или да подкрепят такъв проект, това рефлектира върху президента Румен Радев“, каза Вигенин.

Той заяви, че не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг: „Всичко, което сега се спекулира около него, създава проблеми за него. БСП не прави драми от това“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html