4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

„Има такъв народ“ хвърли око на българското злато

Любомир Каримански, сн. 7/8 ТВ

„Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата. Фирмата „Дънди прешъс металс“ са добили и изнесли суровина в размер на 12 200 тона злато за повече от 1,2 млрд. лева. Концесионната такса на тази компания е 1%.“ Това констатира в интервю за БНР Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутат от „Има такъв народ“.

„Защо главна прокуратура не обърна внимание поне на един от докладите на Сметната палата. Ето една възможност за оптимизиране на разходите в публичния сектор, така че да може приходната част да я има“, посочи Каримански.

Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори: „Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства. Нима сме направили всичко възможно да оптимизираме икономиката на страната“, запита икономистът.

„Начинът на актуализация на пенсиите стъпва на действителния осигурителен доход, докато начинът, предложен от служебното правителство, не стъпваше върху действителния осигурителен доход“, обясни Любомир Каримански по повод промените в бюджета за 2021 г., с които, освен всичко друго, трябва да се повишат пенсиите.

По думите му е важно да се подчертае, че средствата са осигурени до края на годината, а за следващата могат да се осигурят от източници в публичния сектор, където могат да бъдат оптимизирани разходите и да се покаже по-висока приходна част. Това е и причината „Има такъв народ“ да се нахвърли на концесиите.

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември, смята председателят на бюджетната комисия в НС.

Каримански отрече да е той човекът, на когото Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да е давала пари, за да разцепи парламентарната група на „Има такъв народ“, за което разказа пред БНР председателят на групата Тошко Йорданов. Каримански заяви, че не е чувал за такава среща.

Любомир Каримански определи като минимална възможността той да бъде кандидатът на „Има такъв народ“ за управител на БНБ.

„Не се виждам като министър след предстоящите избори, а като депутат – бих искал да съм индивидуалният мажоритарен депутат на хората“, каза той.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html