5.9 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Препоръчват задължително ваксиниране на учителите

сн. БГНЕС Архив

Учителите трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, за да има по-голямо спокойствие във връзка с предстоящия старт на учебната година. Есента и зимата ще са тежки заради вълната от разпространение на варианта Делта на ковид и това изисква отговорност от всички.

„Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора имаш не само права, но и задължения. Задължението е да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, заяви пред Нова телевизия математикът от Нов български университет Лъчезар Томов.

Според съставените от него и колегите му математически модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксиниране у нас. Важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата.

„Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки”, каза Томов, който сравни ситуацията при руснаците и у нас.

„Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти”, обясни математикът.

„Има възможност да достигнем 100 хиляди активни случая, около 18 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи”, предупреди Томов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html