5 C
София
събота, 4 декември 2021 г.

Радев се захваща с ЦИК. 2 в 1 ли ще са изборите?

Румен Радев ще покани Централната избирателна комисия (ЦИК) на среща, за да се обсъди провеждането на избори 2 в 1. Това заяви президентът по време на посещението си в гр. Съединение. „Ще поканя тази седмица ЦИК. Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани“, коментира Радев.

Въпросът за провеждането на избори 2 в 1 коментира преди това и заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. „Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това“, заяви Матева пред БНР.

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота.

Народното събрание вече насрочи датата за президентските избори – те ще се проведат на 14 ноември 2021 г. Сега на ход е президентът Румен Радев, който след връщането на третия мандат, трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата на парламентарните избори.

Вариантите са няколко:

Президентът може да разпусне парламента още в края на следващата седмица – на 10 септември, това категорично би означавало, че избори 2 в 1 няма да има и за следващ парламент може да гласуваме на 7 ноември, тоест парламентарният вот ще бъде преди президентския.

Ако президентът разпусне Народното събрание на 15 септември, тогава би могло да има вот две в едно на 14 ноември (тогава е първият тур на президентските избори).

Възможен е обаче и вариант, при който президентът разпуска парламента още по-късно – чак на 21 септември. В този случай отново може да има вот 2 в 1, но на датата на евентуалния балотаж – 21 ноември.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html