10.5 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

Талибаните побесняха заради женски протест в Кабул

Женски протест в Кабул, кадър Франс 24

Части на талибаните разпръснаха със сила протест на стотици жени в Кабул, настояващи за равни права.

Демонстрантите твърдят, че талибаните използвали срещу тях сълзотворен газ и лютив спрей, докато шествието им се опитвало да стигне до президентския дворец. Управниците от своя страна имат друга версия, че митингът е излязъл извън контрол.

Това е поредният от серията женски протести в Кабул и в Херат. Демонстрантките искат право да работят и да участват в управлението.

„Целта на днешното събиране е да искаме правата си – право на образование и право на работа. Тази демонстрация не е само за нас, а и за децата ни“, заяви журналистът Азита Назими.

Талибаните твърдят, че новото правителство може да включва жени, но те няма да получат министерски постове. Очаква се съставът на новия кабинет да бъде обявен през следващите дни.

Междувременно на изток продължават тежките сражения за долината Панджшер – последният бастион на съпротивата. Талибаните казват, че са превзели още два района и напредват към центъра на провинцията. Лидерът на бунтовниците Ахмад Масуд приветства протеста на жените и заяви, че Пандшжер продължава да оказва съпротива.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html