12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

Българи преобразяват Берлин с 3D мапинг

Снимка: Festival of Lights

Фасадите на 12 от най-емблематичните забележителности в Берлин ще бъдат преобразени от зрелищни 3D мапинг проекции, създадени от българското MP studio, съобщават от екипа. Спектаклите ще бъдат част от 17-ото издание на най-големия фестивал за светлинно изкуство в света „Фестивал на светлините“, започнал на 3 септември – за да превърне германската столица в огромна галерия на открито, с над 70 светлинни проекции и арт инсталации, съобщава БТА.

Основното шоу в рамките на фестивала ще бъде създадено от българите за пета поредна година. По традиция, то ще даде нов облик на символа на Берлин – Бранденбургската врата. Светлинната шоу продукция носи името „Създаване на утрешния ден“ (Creating Tomorrow), което е и мотото на тазгодишното издание на фестивала. 3D мапинг спектакълът е посветен на по-устойчивото бъдеще на планетата и се осъществява с подкрепата на инициативата за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2040 г.

Още две светлинни проекции ще съчетаят изкуство и високи технологии, за да представят екологичните предизвикателства пред човечеството. Върху най-високата структура в Германия – 368-метровата телевизионна кула, ще намери място темата за ролята на технологиите в създаването на по-екологично бъдеще. Фасадата на намиращия се на площад „Бебелплац“ емблематичен Hotel de Rome ще стане дом на пъстроцветни тропически гори и изчезващи животински видове, които човечеството би могло да предпази, чрез своите бъдещи действия.

Чрез изкуство българите ще разкажат историята на музиката – върху построената преди точно 200 години (1821) концертна зала в Берлин (Konzerthaus). Тя е считана за една от основните творби на най-важния архитект на неокласицизма в Европа – Карл Фридрих Шинкел.

Една от най-интересните локации, които могат да бъдат наблюдавани, е намиращият се в източната част на Берлин мост Обербаум, който свързва двата бряга на река Шпрее. Там ще бъде и най-мащабното 3D мапинг шоу, което ще покрие цялата повърхност на моста, дълъг 150 метра.

„Щастливи сме, че имаме възможност да разгръщаме своята креативност и да експериментираме и създаваме технологични иновации, докато правим творби за едни от най-красивите исторически сгради и забележителности не само в Германия, но и в света. Тази година имаме възможност да отправим чрез изкуството си важни послания за бъдещето на планетата, което прави изключително ценно за нас участието ни във фестивала“, разказва Марин Петков, основател на студиото и арт директор на Festival of Lights International.

Останалите светлинни проекции, създадени от българите, ще трансформират фасадите на Берлинската катедрала (Berliner Dom), Министерството на транспорта, посолството на Канада, Германското пенсионно осигуряване, Федералната пресслужба, театъра на площад „Потсдамер“ и търговския център Spandau Arcaden.

„Фестивал на светлините“ продължава в Берлин до 12 септември.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html