4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Парламентът гласува 120 лв. добавка към пенсиите до края на годината

 

Парламентът изненадващо прие на второ четене предложение на ДПС за увеличение на приходната част на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Предложението отразява необходимите средства за предложенията на ДПС в актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г., до които още депутатите не са стигнали. Сред тях е идеята към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината.

Предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители за приходната част беше прието със 104 гласа „за“, 91 „против“ и 11 въздържали се при прегласуването. „За“ предложението гласуваха от ГЕРБ-СДС (47), БСП (35) и ДПС (22). Против бяха от парламентарните групи на ИТН (60), „Демократична България“ (30) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (9). Двама депутати от ГЕРБ-СДС, осем от ИБГНИ и един от ИТН гласуваха „въздържал се“.

„Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО“, коментира пред журналисти Мария Капон /“Изправи се БГ!Ние идваме!“/ след гласуването. „Това, което стана в момента, е истинската коалиция и тя се нарича БСП, ДПС и ГЕРБ“, посочи тя.

„Няма взривяване на бюджета. Има едни предложения, които са абсолютно разумни и са на база на изпълнението на вноските по ДОО“, заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев, след като гласуването предизвика спор между народните представители.

„Разбирам, че опитът е технология в политиката. Доверете ни се, няма да позволим бюджетът да се взриви. Това, което предлагаме, го има като приходи, като възможност за приходи“, каза още депутатът от ДПС.

„Имам две реплики към изказването на г-н Цонев. Първата реплика е колко допълнителни вноски могат да бъдат събрани до края на годината – става на база на разчети на НАП, НОИ и всички други приходни агенции. Ако НС реши да си измисли приходи, които не съществуват, и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма – това е равносилно на взривяване на бюджета“, заяви служебният министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна.

Той заяви, че правителството е направило издържано предложение, Комисията по бюджет и финанси е проявила достатъчно разум, разгледала е предложението, нанесла е корекциите, които са необходими, използвайки калкулатор – така че приходите са равни на разходите.

Финансовият министър заяви, че се правят предложения за приходи, които не съществуват, и които предложения са паднали в Бюджетна комисия. „Специалистите са се произнесли, че тези приходи не съществуват и съответно срещу тях не може да се правят разходи. Вашите експерти гласуваха на бюджетна комисия. Въпросът ми към вас е защо не слушате вашите собствени експерти?“, заяви още министър Василев.

По думите му Законът за бюджета е сложна материя и тя трябва да бъде решена от хора, които знаят какво правят.

Отношение към гласуваното предложение взе и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който каза: „Вие сега започвате да разбирате това, което ви казвахме миналата седмица. Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва. Карате със 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея. Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате разговори между парламентарните групи – вие това не го направихте, включително министърът на финансите, включително и депутати. В този парламент, който е провален поради причини, които стават ясни всеки ден, много трудно ще се направи актуализация“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html