9.9 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

Сергей Лавров: „Северен поток 2“ започва работа до няколко дни

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен до няколко дни, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на мероприятие в Санкт Петербург, предава ТАСС.

„Споменахте спорта, но спортът далеч не е единствената сфера на човешката дейност, в която се опитват да ни ограничат с безскрупулни методи. Вземете икономиката, икономическите санкции. Сега има само фронтална атака срещу „Северен поток 2“, въпреки че всички разбират, че американците вече са разбрали, че той ще бъде завършен след няколко дни и ще започне работа“, заяви той.

„Европа, най-важното, в лицето на Германия и други държави, участва в това строителство и казва, че имат нужда от него, а американците казват: не, не разбирате каква трябва да бъде енергийната сигурност на вашия континент, но ние седим отвъд океана и там всичко се вижда по-ясно. САЩ иска да прокара своя втечнен природен газ, въпреки че се получава главно чрез „фракинг“ – това е лошо за околната среда и е много по-скъпо“, добави руският външен министър.
„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод от две разклонения с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas се отказа от полагането на тръбите поради заплахата от санкции на САЩ. От декември 2020 г. строителството на газопровода е възобновено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html