16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Мигрантите от Турция са повече от афганистанците

„Прехвърляме ангажиментите на областните управители към оградата по границата към МВР. Ще бъдат осигурени и средства за поддържането й“, уточни вътрешният министър Бойко Рашков. Той посочи, че показателите за миграционния натиск към България за септември тази година са 4 пъти по-ниски от тези през 2015 година.

„Мигрантите не са само афганистанци. Гражданите на Турция са 30% и са повече от афганистанците. Тези дни има спад на мигрантския поток в сравнение с август. Не се налага армията да се включва в охраната на границата“, заяви Рашков. Той каза още, че контролът и проверките във вътрешността на страната са засилени.

Стефан Янев добави, че на следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност.

„Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно“, посочи служебният министър-председател.

Той информира още, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурност.

Подготовка на допълнение на Закона за управление при кризи е разгледана също на заседанието.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Република Северна Македония – нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция, бихме искали да се предприемат действия във външната политика, които да са в националния интерес на България, допълни служебният премиер.

 

 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html