8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

От 34 починали с ковид, 33 са неваксинирани

„Процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички останали, е нищожен“, каза съветникът на здравния министър Мира Кожухарова пред бТВ.

Тя коментира, че нито една ваксина на този свят няма 100-процентова защита. При възрастните хора, хора с хронични заболявания и дори деца с такива заболявания понякога не се изгражда имунитет след имунизация.

„Прави впечатление, че ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора. Ваксината действително спасява човешки животи“, каза Кожухарова.

„Ваксиналните пробиви – когато човек с ваксина се разболее от коронавирус – са нещо нормално. Дори при децата със заболявания ваксините от календара не дават 100% ефективност. Това се отнася и за възрастните хора и поради тази причина се обсъжда допълнителна ваксина“, каза Кожухарова.

Тя добави, че все още не е взето решение за третата доза.

„При децата са ваксинирани не повече от 100 хиляди. Надявам се учебната година да започне присъствено. Нека се ваксинираме и дадем шанс на децата“, допълни тя.

Относно протичането на COVID-19 при най-малките Кожухарова коментира, че малките деца се заразяват предимно от родителите си, които смятат, че нямат нужда от ваксини. По думите ѝ разделението относно ваксините е обезпокоително.

„Дори на политическо ниво се вкарва темата за ваксините, което е погрешно. Бих посъветвала политиците, когато става дума за заразни заболявания и ваксинации, да се съветват със специалисти“, каза Кожухарова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html