17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради мигрантите

Служебният премиер Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността.

Тема на днешното заседание на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна от Афганистан.

По данни на МВР натискът по границата ни от мигранти е увеличен шесткратно спрямо миналата, а оградата по границата ни с Турция е в лошо състояние и се нуждае от ремонти в компрометирани участъци.

В това се увери на място преди дни служебният премиер Стефан Янев, който посети района на Малко Търново:

„Всичко може да се направи. Има възможност, има предвидени средства – това ни е целта и правим необходимите усилия да започнем в най-скоро време“.

Бежанските центрове у нас разполагат с достатъчен капацитет, засега не се налага разкриването на нови, каза още  Янев.

Има и планове за действие, допълни той.

„Планове за нарастване на усилията, така да се каже, за включване на допълнителни хора, хора от армията, от други структури на МВР“.

Армията също се включва по охраната на границите ни с Гърция и Турция.

„Военнослужещите между 400 и 700 души ще се противопоставят на нелегално проникване на имигранти на българска територия, ще подпомагат жандармерия и гранична полиция в тяхната дейност, включително за изграждане на заградни съоръжения, наблюдение на границата“, коментира преди дни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html