4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Разкриха група за изнудване чрез насилие в Сливенско

Задържани са петима участници в група, занимавала се с изнудване и принуда. В хода на действията по разследването в жилища в Сливен и село Самуилово, както и в два офиса в областния град, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а от ползвани от участниците автомобили – пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Специализираната полицейска операция е проведена от служители на ТСБОП – Сливен и Ямбол в Сливенско, под наблюдението на Специализираната прокуратура, съобщават от пресцентъра на МВР.

Според събраните към момента доказателства групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в това число сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (те и членове на семействата им, включително със смърт), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

Специализирана прокуратура е привлякла към наказателна отговорност петимата задържани за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на Сливен и други селища в региона.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html