9.9 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

Атанасов номинира Христо Иванов за следващ премиер

Атанас Атанасов, ДБ, кадър БНТ

Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България. В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят, заяви пред БНТ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Според него, в този парламент „Има такъв народ“ са имали възможност за съставяне на правителство, но „останах с впечатление, че не искат“, докато БСП са показали, че не могат да съставят правителство.

„Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени! Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление минаваме през този етап от време“, смята Атанасов.

30 години практически в парламента винаги имаше един голям. Сега минаваме в ново състояние – в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция, това заяви от своя страна другият съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Затова аз мисля, че колкото и да изглеждат тези месеци хаотични, всъщност под този хаос се крие един много позитивен тренд, който означава, че ние като общество и политици трябва да се научим да водим диалог, да се научим да следваме ясни цели, да ги налагаме да ги договаряме като такива и „Демократична България“ показва това“, каза Иванов. Ние показваме много ясна последователност, диалогичност, способност да си отстояваме каузите, обясни той.

Христо Иванов коментира и евентуалната поява на нов политически субект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. „Ние нямаме никакви причини нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично. Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем и този разговор с тях, затова да намерим онази формула, която да намери максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство“, каза Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html