9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

С остри спорове парламентът прие актуализацията на бюджета

сн. БНТ

Народното събрание късно снощи прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Депутатите гласуваха за одобрените от бюджетната комисия промени за увеличаване на приходната част с 2,5 млрд. лева, а разходната – с 2,3 млрд. лева, предаде БНР.

Важна точка в актуализирания бюджет са мерките в подкрепа на заетостта и бизнеса. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите – разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите.

Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството „Ремдесивир“ за лечение на COVID-19.

Депутатите предвидиха и пари в случай, че се наложи армията да охранява границата, като разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск.

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР – 37 милиона, Държавната агенция за бежанците – почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван до момента и трансферът към общините за местни дейности от 100 милиона лева.

Заседанието до късно тази нощ беше белязано и от остри спорове. Спор доведе до спиране на дебатите. Това стана след като служебният министър на финансите Асен Василев предложи депутатите да направят промени в Закона за обществените поръчки, с които да разрешат сключените договори за текущ ремонт между Агенция „Пътна инфраструкура“ и пътностроителните фирми да бъдат анексирани с повече от 50% до стойността на фактурираните, сертифицираните и реално изработените дейности до края на годината. Василев припомни, че въпросните договори са сключени по Закона за обществените поръчки.

„Това е много важно решение, тъй като става въпрос за около милиард и триста милиона. Освен това решението позволява да се сключат и да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 милиона по тези договори за зимната поддръжка на пътища, за да сме сигурни. Тоест ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки“, каза министърът.

Георги Свиленски от БСП реагира на казаното от Василев: „Това вече е върха на управлението ето на тези двама колеги министри – Петя Аврамова и Николай Нанков. Това е върхът на тяхното управление, която кара Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки.“

Радомир Чолаков от ГЕРБ попита как е възможно законодателният орган да се намесва във фирмени взаимоотношения: „Моля наистина всички колеги юристи в залата, ама наистина от сърце ви моля, да излезете и да ми обясните какво точно ще гласуваме. Каква е неговата юридическа стойност и как законодателния орган променя договорни отношения.“

Стана ясно, че въпросното предложение не може да бъде дискутирано, защото е несъвместимо с предмета на обсъждането.

Спор предизвика и настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от 8 лева на един лев.

„Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев“, предложи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Бих размисъл върху вашето предложение, ако ми кажете, затова че  не направихте правителството, колко ще изхарчим сега за изборите“, контрира Иван Иванов от БСП.

„Ние ще подкрепим това предложение от „Изправи се БГ! Ние не идваме“. От „Изправи се“, гражданската платформа и колегата Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 година“, каза Мая Манолова.

„Бихте ли ми казали вие защо не направихте правителство и сега ще отидем на избори“, попита Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html