11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Народният театър чества Вазов с „Театър пред театъра“

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

След близо двегодишна пауза най-голямото събитие на открито на Народния театър „Иван Вазов“ – „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“, се завръща на 13 септември и ще продължи до 22 септември. За четвърти път театърът кани зрителите под открито небе в навечерието на новия сезон, за да отбележи заедно с тях 100-годишнината от смъртта на народния поет Иван Вазов, съобщават организаторите.

Цялата програма на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА 2021“, който ще се проведе между 13 и 22 септември е посветена на Патриарха на българската литература, като кулминацията ще е на 22 септември – денят, в който Вазов напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на народния поет.

В знак на почит към делото на Вазов, в навечерието на началото на „Театър пред театъра“, на 13 септември, понеделник от 11:00 ч., ще бъде открита и изложбата „ВАЗОВ И ТЕАТЪРА“. Десетте табла ще бъдат разположени в пространството между улиците „Георги Бенковски“ и „Кузман Шапкарев“, отстрани на сградата на театъра. Експозицията представя в снимки и текст изключителното дело на Иван Вазов за Народния театър, всички Вазови спектакли, поставяни през годините на сцената на театъра и други ценни документи и факти около тази история.

Три заглавия от репертоара на Народния театър и три гостуващи спектакъла са в програмата на театралните вечери под звездите. Началото на 13 септември от 19:00 ч. на Голяма сцена ще бъде с „НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на Вазов. Драматизацията е на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева, а в актьорския състав са Иван ЮРУКОВ, Герасим Георгиев – ГЕРО, Христо ПЕТКОВ, Мария СТЕФАНОВА, Александра ВАСИЛЕВА,  Радина БОРШОШ, Радена ВЪЛКАНОВА, Жаклин ДАСКАЛОВА, София БОБЧЕВА, Явор ВЪЛКАНОВ, Ева ДАНАИЛОВА, Валентин ТАНЕВ, Николай УРУМОВ, Дарин АНГЕЛОВ, Васил ДРАГАНОВ, Димитър НИКОЛОВ, Богдан БУХАЛОВ, Любомир ПЕТКАШЕВ, Стоян ПЕПЕЛАНОВ, Неделин НАЙДЕНОВ. Спектакълът ще се играе и на 14 септември с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на „Театър пред театъра“ посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински „ДВУБОЙ“ от Иван Вазов. В актьорския състав са Пламен ДИМОВ, Павел ИВАНОВ, Стелиан РАДЕВ, Константин ЕЛЕНКОВ, Аня ПЕНЧЕВА, Ирина МИТЕВА, Албена КОЛЕВА, Радина БОРШОШ, Ева ДАНАИЛОВА. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември. Преди това на 17 септември ще отбележим Деня на София на Голяма сцена от 18:00 ч.

На 18 септември от 21:00 ч. „Театър пред театъра“ ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов – „О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ…“. Лиричният колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, е с режисьор Бойка Велкова и с участието на Параскева ДЖУКЕЛОВА, Биляна ПЕТРИНСКА, Ева ТЕПАВИЧАРОВА, Радина БОРШОШ и Ненчо КОСТОВ.

На 19 и 21 септември от 21:00 ч. сцената на „Театър пред театъра“ софийска премиера на сцената на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ ще има спектакълът „ПОД ИГОТО 1894-ТА“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. На 20 септември от 19:00 ч. на Камерна сцена Драматично-куклен театър „Иван Димов“-Хасково ще представи „ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ“, а от 21:00 ч. Театър „Българска армия“ гостува с „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“. Спектакълът „Урок по български“ е осъществен от актьора Иван Налбантов.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.) и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „НАРОДЪТ НА ВАЗОВ“ от 21:00 ч. Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html