3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Асен Балтов или Петър Стоянов ще е кандидат на ГЕРБ за президент?

Високопоставени официални представители на ГЕРБ минаха през различни тв студия днес, за да опровергаят официално, че Бойко Борисов или Даниел Митов ще е техният кандидат за президент. „Кандидатурата на ГЕРБ за президент на България се очаква да бъде обявена до три седмици“, обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев. Забавянето е странно, защото преди няколко дни Борисов заяви, че ще обявят кандидата си веднага след като президентът насрочи парламентарните избори. Вчера стана ясно, че ще са на 14 ноември. При гостуването си в ефира на bTV той отхвърли възможността кандидатът да бъде Бойко Борисов. Точно в същото време пред БНТ колегата му депутат Даниел Митов беше категоричен, че няма той да е кандидат за президентския пост.

„Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори“, каза Томислав Дончев. „Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание“, каза още той.

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни имена, като според Дончев е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова „партизиран“, за да може да обедини нацията. „Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент“, изрази надеждите си зам.-председателят.

Думите на Дончев сочат, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде избран между две силни фигури – Петър Стоянов или професор Асен Балтов. Източници от централата на бившите управляващи твърдят, че Стоянов имал условие, за да се кандидатира отново за най-високия пост в държавата. Той държи на подкрепа не само от ГЕРБ и СДС, но и от друга парламентарна партия, най-вероятно ДПС. Асен Балтов натрупа много сериозен актив по време на ковид-кризата като началник на „Пирогов“, но бе уволнен от сегашния служебен министър Стойчо Кацаров. За неговата кандидатура намекна и бившият шеф на Центъра по паразитни болести професор Тодор Кантарджиев. „АЗ отклонявам любезно поканите за политическа кариера, но бих подкрепил евентуална кандидатура на Асен Балтов за президент“, заяви през седмицата Кантарджиев, чието име също се споменаваше като евентуален кандидат за президент.

Томислав Дончев каза още, че избори 2 в 1 не са проблем от политическа гледна точка. Те биха могли да създадат проблеми чисто организационно, но все пак от гледна точка на бюджета това е най-добрият вариант. Депутатът разкритикува и последните събития, случили се в Народното събрание. „Не знам кое е символът на този парламент – обръщането му на банкетна зала за сватби, скъсаните дънки или листчето „500 К“. Той свърши много малко – две ратификации и актуализацията на държавния бюджет, който не е така безспорен“, обобщи работата на своите колеги зам.-председателят на ГЕРБ.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html