8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Кога пенсионерите ще получат новите си увеличени пенсии?

сн. БГНЕС Архив

Възрастните хора ще получат през януари преизчислените си пенсии, които ще бъдат актуализирани с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2% на 1,35%. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула, съобщи за БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Относно избраната от депутатите дата за влизане в сила на промените в размерите на пенсиите – 25 декември – националният секретар на КНСБ каза: „Тази история с 25 декември на мене ми е много странна, дори бих казала смешна, защото от никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи, само ако някой отмени тази норма.“

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означават денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2,2 милиона пенсии, към които ще бъде приложен новият коефициент.

„Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември“, обясни Ася Гонева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html