4.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Цената на олиото хвръкна с 43 процента, зеленчуците гонят рекорди

Цената на слънчогледовото олио се покачва с 43 процента за една година, сериозно поскъпват и други стоки от първа необходимост – това показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, направено в периода 26 август- 1 септември.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв.. при 2,70 лв. през септември 2020 г.

Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв. за литър.

Припомняме, че в началото на прехода игрите с цената на олиото бе една от основните теми около потребителската кошница. За дълъг период „мазната стока“, както наричаха олиото, се превърна и в дефицитна стока, презапасяването стана част от домакинските стратегии.

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава например при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизнено необходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива, ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

Ще продължи да нараства съответно и издръжката на живота и оттам и заплатата за издръжка.

Минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 хиляди души, които са наети на минималната заплата.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html