12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

Шамар с минималната пенсия от януари 2022 година?

Гълъб Донев, кадър бТВ

Минималната пенсия през октомври, ноември и декември ще бъде 420 лв., което идва от размера й 300 лв. и добавката за ковид от 120 лева. През януари обаче размерът и ще е 370 лв., т.е. увеличения размер, тъй като, поне по сегашните очаквания, ще отпаднат допълнителните 120 лева. Това обясни в интервю за бТВ служебният социален министър Гълъб Донев

Иначе парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, съобщи Донев. Той каза, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. И беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60 на 40, като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html