5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Ще има ли задължителна ваксинация за медиците?

доц. Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери. „За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения”, заяви пред Нова тв доц. Кунчев.

Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права. „Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например, многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, коментира Кунчев.

Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19. „На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме”, обяви доц. Ангел Кунчев. „Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът”.

Трета доза би била препоръчителна за определени групи. Но все пак, доц. Кунчев обясни, че това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html