21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Европарламентът иска признаване на еднополовите бракове в целия ЕС

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представителите на общността.

Резолюцията е приета с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържал се“. Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС.

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

След решението на Съда на Европейския съюз по случая „Coman & Hamilton“, в което се установява, че разпоредбите за „съпрузите“ в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази това решение, настояват членовете на ЕП.

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

Накрая, членовете на ЕП отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.

Евродепутатите призоваха Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Румъния, където еднополовите бракове не само не са разрешени, но не се признават и тези, които румънски граждани са сключили в други европейски държави.

Приемането на резолюцията раздели българските евродепутати. За нея гласуваха Радан Кънев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от социалистите, Илхан Кючук, Атидже Вели-Алиева и Искра Михайлова от „Обнови Европа“. Членуващите в групата на консерваторите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, както и християндемократите Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев не подкрепиха позицията на парламента, а техните колеги Андрей Ковачев и Андрей Новаков се въздържаха. Трима социалисти – Иво Христов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, не участваха в гласуването.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html