28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Започна опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо и Жан-Клод

Снимка: Wolfgang Volz / 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Множество туристи наблюдават последния етап от опаковането на Триумфалната арка.

Стотици метри полипропиленов сребристосин плат бяха разгънати върху Триумфалната арка в Париж за опаковането й по проект на Кристо и Жан-Клод, предава АФП, цитирана от БТА.

От 18 септември до 3 октомври ще бъде изпълнен проектът на покойния Кристо и съпругата му Жан-Клод, която си отиде преди него – 50-метровата Триумфална арка ще заприлича на подарък, обвита с 25 000 кв. м плат, завързани с 3000 м червено въже. През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон ньоф над Сена.

След една седмица подготовка екип от 95 души започна да спуска плата от върха на Айфеловата кула на 12 септември. Опаковането на монумента ще продължи денонощно, за да е готово всичко до деня на откриването – 18 септември.

„Днес е един от най-зрелищните моменти от инсталацията. Опакованата Триумфална арка започва да оживява и да се доближава до визията, която са имали цял живот Кристо и Жан-Клод“ – каза племенникът на художника Владимир Явашев, който отговаря за проекта.

Опакованата Триумфална арка „ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална“ – обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

Кристо и Жан-Клод правят фотомонтаж на опакованата Триумфална арка през 1962 г.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо – подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, обаче призова да бъде изоставена „естетиката на опаковането“, защото тя е прахосническа.

„Предлагам да спре опаковането на Триумфалната арка по природозащитни и интелектуални причини. Ако мислим за околната среда, можем ли да си позволим да прахосаме 25 000 кв. м плат заради опаковането на един паметник? Модната индустрия е отговорна за 10 процента от световните парникови емисии“ – заяви Карло Рати във в. „Монд“.

Платът, използван за опаковането на Триумфалната арка може да бъде рециклиран.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html