11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Лекарският съюз разследва защо е уволнен Асен Балтов

Иван Маджаров, председател на БЛС, кадър БНТ

„Уволнението на проф. Асен Балтов от спешната болница „Пирогов“ със сигурност няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на „Пирогов“ не престана да оперира и да бъде търсен от своите пациенти“. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Балтов бе уволнен вчера от новото ръководство на „Пирогов“, след като се завърна за първи работен ден след отсъствие по болест. Това, че го уволняват дисциплинарно, му бе съобщено след като хирургът извърши две операции. Той е отказал да подпише заповедта за уволнението си, а от здравното министерство заявиха, че не са знаели за това, но и нямали право да се месят в решенията на болницата.

„Именно в тази връзка се изисква максимално бързо да разберем истинските причини да се освободи спешната болница от един от най-добрите специалисти. Би било добре и за обществото, и за реномето на „Пирогов“, да разберем мотивите. Това ще даде увереност на лекарите, че няма да бъдеш преследван по други причини, когато си добър професионалист“, смята Маджаров.

Шефът на БЛС посочи още, че всеки има право да ползва болничен – по повод факта, че проф. Балтов беше в отпуск по болест два месеца. Той бе приет на лечение в собствената си болница, където работи от 21 години. Маджаров подчерта, че не бива да се правят аналогии със злоупотребите с болнични.

„Всеки има право на болничен, тук става въпрос за човек, който беше отдал изключително много енергия и сили в борбата с Covid“, коментира шефът на БЛС, който предположи, че това се е отразило на здравословното състояние на бившия шеф на „Пирогов“.

Медици във Видин обявиха гладна стачка

Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия. „Няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия“, категоричен е той.

„Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки“, каза Иван Маджаров.

Пред БНТ санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива с COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба.

„Към настоящия момент това граничи с престъпление“, категоричен е Маджаров. „Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо“, обяви той.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса

Председателят на БЛС коментира и актуализацията на бюджета и предвидените пари за здраве след нея.

„Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, когато ние се срещнем с ръководството на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат насочени по най-добрия начин“, смята Иван Маджаров.

„Не бива да се съсредоточаваме само в ковид-19, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки разбира се, ние сме изготвили една таблица за това“, обясни докторът и допълни, че БЛС вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година.

„Задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за нефинансираните специалности – педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, свързани с неоперативна дейност“, допълни д-р Маджаров.

Задължителни ваксини?

По темата дали поставянето на ваксини трябва да стане задължително, той коментира: „Изкусително е – иска ни се да го наложим с лека ръка, но в нашата държава е трудно, защото всеки опит за задължителност води до усещането, че някой се опитва да ни налага тоталитарни методи. Аз лично не вярвам, че може да се стигне до някакво по-голямо убеждаване.“

Маджаров обаче смята, че тези, които имат някакви специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като там няма никакво основание някой да се оплаква от принуда. Като пример той посочи лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се ваксинират срещу Хепатит Б, защото така пазят околните.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html