9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Наш синдикалист обясни защо всичко по света поскъпва

Пламен Димитров, КНСБ, кадър Нова телевизия

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров демонстрира познания по световна икономика, като съобщи пред Нова телевизия коя според него е причината за нарастването на цените на храни, други стоки и услуги в последната година. „Около 15 трилиона долара и евро се емитираха през последните две години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се проявява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги“, смята Димитров.

Той прогнозира, че сравнително ускорената инфлация, поне у нас, ще продължи до края на годината.

По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%, а тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. „Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

И припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката. „Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, обяви Димитров.

„Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването”, обясни синдикалистът. Той допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров. От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.

„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че газът е поскъпнал със 160% от началото на годината досега. Шефът на КНСБ смята, че от януари цената на парното ще се качи поне с 10 процента.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html